-

Gözden kaçırmayın

İzmir Kültür Sanat Fabrikası, Sanatseverlere Benzersiz Deneyimler Sunuyorİzmir Kültür Sanat Fabrikası, Sanatseverlere Benzersiz Deneyimler Sunuyor

Düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştıran ve hızlandıran Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı artıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 65 Mobil Göç Noktası aracının daha hizmete alındığını açıkladı. Yeni araçlarla birlikte, Mobil Göç Noktası araç sayısının İstanbul'da 103'e, 30 büyükşehrin tamamında ise 162'ye ulaştığını dile getiren Bakan Yerlikaya, "Böylece denetimlerimizi daha yoğun ve güçlü hale getirdik" dedi.

Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen Göç İdaresi Başkanlığı Mobil Araç Teslim Töreni'ne, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İstanbul İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday ve diğer yetkililer katıldı.

Temel hedeflerinin düzensiz göçle ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle amansız bir şekilde mücadele etmek olduğunu ifade eden Bakan Yerlikaya, "Düzensiz göçle mücadeleyi kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeden, medeniyet ve insani değerlerimize uygun olarak yürütüyoruz" dedi.

Düzensiz göçle mücadele kapsamında dünyada bir ilk olan Mobil Göç Noktası uygulamasını başlattıklarını belirten Bakan Yerlikaya, uygulamanın nasıl yürütüldüğünü şu cümlelerle açıkladı: "Güvenlik güçlerimiz gerekli gördüğü durumlarda, yabancıların kimlik kontrollerini yapıyor. Kimliğini ibraz edemeyenler, Mobil Göç Noktası araçlarına davet ediliyor. Bu araçlarda bir göç uzmanımız ve bir tercümanımız görev yapıyor. Araçta yabancının hem parmak izi sorgulaması yapılıyor; hem de GöçNet veri tabanından gerekli kontrolleri sağlanıyor. Eğer yabancı düzensiz göçmense sınır dışı işlemlerinin yapılabilmesi için doğrudan Geri Gönderme Merkezlerine sevk ediliyor."

İçişleri Bakanı Yerlikaya, bir turizm şehri olan İstanbul'un geçen yıl 17,5 milyona yakın turisti ağırladığını belirterek, kentin aynı zamanda bir öğrenci şehri olduğunu, dünyanın dört bir yanından öğrencilerin buraya geldiğini belirtti. Bakan Yerlikaya, İstanbul'un aynı zamanda bir finans şehri ve merkezi olduğunu, ülkeye yatırım yapmak için gelen pek çok yabancının yine ilk adresinin de İstanbul olduğunu ifade etti. Bakan Yerlikaya, "Durum böyleyken bizim turistleri rahatsız etmeden, yasal kalışları olan yabancıları tedirgin etmeden bu denetimleri hızlı, sorunsuz yapmamız yani düzensiz göçmenleri tespit etmemiz gerekiyor. İşte bunu yapmamızı sağlayan yöntemin adı Mobil Göç Noktası" diye konuştu.

"Mobil Göç Noktası" uygulamasına ilk olarak 19 Temmuz 2023'te İstanbul'da başlandığını hatırlatan İçişleri Bakanı Yerlikaya, uygulama başarılı olunca 1 Aralık 2023 itibariyle 30 büyükşehirde Mobil Göç Noktası araçlarını faaliyete geçirdiklerini vurguladı. Yerlikaya, "İstanbulumuzda 38 aracımız vardı, bugün hizmete aldığımız 65 yeni araçla bu sayı 103'e ulaştı. 30 büyükşehrimizde toplamda 162 Mobil Göç Noktası aracına ulaşmış olduk. Bu sayıyı daha da artırmaya karalıyız" ifadelerini kullandı.

Mobil Göç Noktası araçlarının düzensiz göçle mücadeleye sağladığı katkıya dikkat çeken Bakan Yerlikaya, şöyle konuştu: "19 Temmuz'dan bugüne kadar sadece İstanbul'da Mobil Göç Noktalarımızda 192 bin 934 yabancının kontrollerini yaptık. Yaklaşık 200 bin. Büyük bir rakam. 56 bin 620 yabancı sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezlerine sevk edildi. Mobil Göç Noktası araçlarında bugüne kadar Türkiye genelinde toplam 286 bin 102 yabancının kontrolleri yapıldı. 61 bin 429 yabancının düzensiz göçmen olduğu tespit edildi ve bu kişilerin sınır dışı işlemleri başlatılarak geri gönderme merkezlerine sevk edildi."

Düzensiz göçle ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelelerinin kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan Bakan Yerlikaya, "İstanbul'da 1 Haziran 2023-23 Şubat 2024 tarihleri arasında göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 493 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda 798 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Bunların 201'i tutuklandı, 103'ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Aynı dönemde İstanbul'da yakalanan düzensiz göçmen sayısı ise 80 bin. Başta İstanbul olmak üzere her şehrimizde denetimlerimiz, kontrollerimiz artarak ama hiç durmadan, ara vermeden devam edecek. İnsan tacirlerine ve göçmen kaçaklığı organizatörlerine göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız. Başta kolluk kuvvetlerimiz ve Göç İdaresi Başkanlığımız olmak üzere fedakarca çalışan bütün mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından basın mensuplarına Mobil Göç Noktası araçlarının özelliklerini anlatan Yerlikaya, yakın zamanda Türkiye genelinde 100 aracın daha hizmete alınacağını bildirdi.

#GöçNoktası #DüzensizGöç #İçişleriBakanlığı #AliYerlikaya #GöçmenKontrolü #Türkiye