Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, 50 bin tonluk kota kaldırılmazsa ve zeytinyağı birim fiyatının düşük açıklanması durumunda bu yıl zeytinlerin dalında kalacağını söyledi.

Gözden kaçırmayın

Aliağa Belediyesi’nin Resim Kurslarına Yoğun İlgiAliağa Belediyesi’nin Resim Kurslarına Yoğun İlgi

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Ticaret Bakanlığı’nın Türk zeytinyağı ihracatçılarına 50 bin tonluk kota kaldırılmazsa ve zeytinyağı birim fiyatının düşük açıklanması durumunda bu yıl zeytinlerin dalında kalacağını söyledi.

Ticaret Bakanlığı Türk zeytinyağı ihracatçılarına 1 Kasım 2024 tarihine kadar 50 bin ton kota ile dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına izin vermişti. Zeytinlerin toplanmaya başlandığı bu günlerde bu kararın sektörü nasıl etkilediğini Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver’e sorduk. Ünver, bu yıl zeytinde rekoltenin çok yüksek olduğunu, bakanlığın 50 bin tonluk kotayı kaldırmadığı ya da daha yukarıya çekmemesi durumunda, üreticilerin zeytinlerini toplamayacağını belirtti.

Ünver açıklamalarının devamında ise, “Bu yıl merkezde çok yeterli yağış olmadığından dolayı zeytinler küçük. Bu yıl birçok üründe yeterli verim alamadı. Umutlar zeytin ve zeytinyağına bağlandı. Bizler ihracatın açılarak üreticinin yüzünün gülmesini istiyoruz. Bu yıl ürün çok fazla, eğer ihracat olmazsa zeytinyağı dibe vurur. Kısacası zeytinyağı geçtiğimiz yılın yarı fiyatına geriler. Bu kadar verimin yüksek olduğu yılda iç piyasa bu zeytinyağını tüketemez. Geçtiğimiz yıl 500 ile 500 lira olan işçi yevmiyeleri bu yıl ise bin liradan aşağıya işçi yevmiyesi yok. Makine kullanan bir işçinin yevmiyesi ise 2 bin 500 liradan başlıyor. Her şeyin fiyatı artarken zeytinyağının fiyatının düşmesi durumunda çiftçiler zeytinlerini toplamaz ve dalında kalır” dedi