Türkiye, yeni bir ihracat rekoru olarak bu yıl, 4 milyon ton un ihracatıyla kapatmaya hazırlanıyor.

Gözden kaçırmayın

Yüksek Faiz, ihracatı ve turizmi sıkıntıya sokar, işsizliği artırırYüksek Faiz, ihracatı ve turizmi sıkıntıya sokar, işsizliği artırır

Bu yıl 21 milyon buğday rekoltesi bekleyen Türkiye, yılı da yeni bir ihracat rekoru 4 milyon ton un ihracatıyla kapatmaya hazırlanıyor ve Türkiye, dünya un pazarından daha büyük olan unlu mamuller pazarından aldığı payı artırmak konusunda atağa geçti. IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “21 milyon ton buğday üretim rekoltesi bekliyoruz. Un ihracatında da 4 milyon tonu aşarak 1 milyar doların üzerinde gelir elde edeceğiz. Türkiye unlu mamuller sektöründe çok güzel atak yapıyor. Donuk ürünler, bisküvi, bulgur gibi alanlarda da 2 milyon tonluk bir kapasitemiz söz konusu” açıklamalarında bulundu.

Ülkemiz, dünyada buğdayın ilk yetiştirildiği topraklardır ve tahıl üretimimizin yüzde 60’ını buğday oluşturmaktadır. Toprağın hediyesi buğday, çiftçinin emeğiyle hayat bulurken, sanayicilerin de ihracatla Türkiye bayrağını dünyaya taşımasını sağlamaktadır. Bugün tam 164 ülkeye un ihracatı gerçekleştiren ve ülkenin kasasına 1 milyar doların üzerinde gelir girmesini sağlayan un sektörü, 9 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonudur ve başka bir ifadeyle dünya nüfusunun yüzde 90’ı Türk unu tüketmektedir. “Dünya genel tahıl üretimi için önümüzdeki sezon 2024/25 tahminlerinde ise bir önceki sezona kıyasla 8 milyon ton artış bekleniyor. Bu anlamda Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin küresel boyutta tahıl piyasasında üretim açısından olumsuz bir etkisi olmadığını gözlemliyoruz. Rusya tarafında ise önümüzdeki sezonun üretim projeksiyonlarında yakın dönemde yaşanan uygunsuz hava koşulları nedeni ile 8 milyon ton civarında gerileme ile 83 milyon ton olacağı öngörüldü. Ülkemizin buğday üretiminde geçen yıl son 7 yılın rekoru kırılıp 22 milyon ton üretim elde edilmişti. Bu sene ise özellikle İç Anadolu bölgesinde bitkilerin başaklandığı nisan ayında hava şartları kurak ve sıcak geçtiğinden TÜİK bitkisel üretim 1. Tahmini,2024’e göre geçen seneye kıyasla bir miktar düşüş göstererek 21 milyon ton buğday üretim rekoltesi bekleniyor. Tahmini üretim miktarında düşüş beklense de uzun yıllar ortalamasından daha iyi bir üretim sezonu içerisindeyiz” diyen IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’nin geçen yıl 3,7 milyon ton un ihracatıyla yeniden açık ara farkla rekor kırdığını belirterek, bu yıl da 4 milyon tonun üzerinde un ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Türkiye, unlu mamuller sektöründeki pazar payını artırabilir

Un sektörünün 16 milyon kapasite kullandığının altını çizen Dr. Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’deki atıl kapasitenin kontrol altını alınması gerektiğini belirterek, “30 milyon tonluk bir kapasite söz konusu. Bunun ancak 16 milyonunu kullanıyoruz. Konsolidasyon çok uzun süredir konuştuğumuz bir konu. Türkiye’de bu iş yavaş ilerliyor” dedi. Sudan ve Somali pazarlarında ihracatın artışa geçtiğini ifade eden Ulusoy, Türkiye’nin unlu mamuller sektöründe atağa geçtiğini söyleyerek: “Donuk ürünler, bisküvi, bulgur gibi alanlarda 2 milyon tonluk kapasite söz konusu. Unlu mamuller pazarı, dünya un pazarından daha büyük. Pazardan 3-4 milyon ton elde edebiliriz. Bu sektörün tedarikçisi olmak un sektörü açısından açılım olabilir” açıklamalarında bulundu.