Koç Holding’e ait TÜPRAŞ rafinerisinde bu sabah saatlerinde yaşanan iş kazasında 25 yaşındaki Barış Taşçı, bacadan düşerek yaşamını yitirdi.

Gözden kaçırmayın

ENGELSİZ BİR BERGAMA İÇİN BİR ARAYA GELİNDİENGELSİZ BİR BERGAMA İÇİN BİR ARAYA GELİNDİ

İzmir Aliağa’da bulunan TÜPRAŞ Rafinerisi'nde, baca yıkımını yapan taşeron firma GNG Mühendislik'te çalışan işçi Barış Taşcı, yüksekten düşerek hayatını kaybetti.

Sabah saatlerinde yaşananan iş kazasında, bacanın yıkılması işi sırasında 80 metre yükseklikten düşen 25 yaşındaki Barış Taşcı, yaralı olarak ambulansla Aliağa Devlet Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Taşcı, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. 

Konuyla ilgili ismini vermeyen Tüpraş'ta kadrolu çalıştığını söyleyenbir işçi "Tüpraş’ta bakım işleri taşerona devredildi. Biz kadrolu işçilerin nezaretinde yapılması gereken işler, taşerona bırakılmış durumda. Gencecik bir işçi yaşamından oldu. Kar rekorları kırıyor firma ama maliyetten kısmak için işleri taşerona yaptırıyor. İş izinlerini de taşeron veriyor, iş güvenliği ile ilgili nezareti de taşeron yapıyor" ifadelerini kullandı.

 Tüpraş’ta, ucuz iş gücü, yetersiz istihdam ve taşeronda ısrar işçilerin yaşamını tehdit etmeye devam ediyor.

2017 yılında tank patlaması sonucu dört işçinin yaşamını yitirdiği, satış ve kar oranlarında listelerde birinci olan Tüpraş, uzmanlık gerektiren tüm çalışmalarını, taşeron firma kullanarak maliyetlerini düşürmeye çalıştığı ile ilgili bilgilerin geldiği bir durumda olduğu biliniyor. Yaralamalı ve ölümlü iş kazalarında sorumluluğu da taşeron firmaların üzerine yıkan TÜPRAŞ’ın, denetim ve gözetleme işini de firmaların inisiyatifine bıraktığı da biliniyor.

80 metre yüksekten düşerek hayatını kaybeden genç işçi Barış Taşçı'nın askerden yeni geldiği ve Şubat ayından bu yana Tüpraş Rafinerisi'nde taşeron işçi olarak çalıştığı aktarıldı. Hastane önünde toplanan genç işçinin ailesi ve yakınları, genç işçiyi kaybetmenin üzüntüsü ile fenalaştı. Polis ekiplerinin, hastane çevresinde güvenlik tedbirleri alırken, iş kazası ile ilgili başlatılan soruşturma sebebiyle genç işçinin cenazesi otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.